- 23 augustus 2018
- Posted by: ctgroep
- Categorie:
In september heeft de CT groep voor de tweede maal meegewerkt aan de ‘Leergang leiderschap in de veranderende eerstelijns-gezondheidszorg’ van het Jan van Es Instituut. Voor de deelnemers was het een uitgelezen kans om hun leiderschapskwaliteiten verder uit te bouwen. “Doen!”, adviseert cursist en leidinggevende Corien van der Haar. “Het is een heel inspirerende scholing, met als groot voordeel dat niet alleen de theorie aan bod komt, maar ook de eigen leiderschapsstijl. Ik kan iedereen de leergang aanbevelen.”
Corien van der Haar is verloskundige, vice-voorzitter van de KNOV, bestuurslid pensioenfonds verloskundigen en vanuit haar eigen bedrijf Coravie werkzaam als adviseur. Veelzijdig dus, en heel goed bekend met de eerstelijnszorg. “Je moet je blijven ontwikkelen, zeker gezien de vele en snelle veranderingen in de eerste lijn”, is haar overtuiging. “Daarom was ik op zoek naar een verdiepende cursus leiderschap. Dat werd de leergang van het Jan van Es Instituut. Deze is nog niet afgerond, binnenkort start het vierde blok, maar ik kan nu al zeggen dat het beslist aan mijn verwachtingen voldoet, zowel qua inhoud als qua procesbegeleiding. Knap hoe de cursusleiders in korte tijd een sfeer creëren waarin deelnemers zich prettig en veilig voelen. Ook dit positieve punt wil ik graag benadrukken.”
Strategisch speelveld
Het eerste blok gaat over strategie en beleid. “Met onder andere sprekers vanuit de zorgverzekeraars en de ziekenhuizen”, licht Corien toe. “Heel interessant om te vernemen hoe vanuit deze sectoren wordt geacteerd. Daardoor krijg je meer gevoel bij het strategisch speelveld: waarom handelt een zorgverzekeraar of een ziekenhuis op die manier, wat zijn hun juridische kaders en wat is de ruimte voor de eerste lijn om daarin te bewegen. Dat wordt scherp neergezet en voor leiders in de eerste lijn zeer verhelderend.”
Leiderschapsstijl
Blok 2 heeft als thema ‘Competenties van de leider’. Dit is het blok dat Arjen Jansen de CT groep mede heeft vormgegeven. “Daarbij staan de verschillende leiderschapsstijlen centraal. Aan de hand van toetsen komt naar voren wat je natuurlijke leiderschapsstijl is.” Wij grbruiken daar een mooie 360 graden feedback en zelfevaluatie voor door middel van Aspira voor (link) en het DISC werkstijleninstrument (link). Ze glimlacht: “Vooraf denk je dat dat erg confronterend is, maar het mooie is: er is geen goed of fout. Ieder heeft een eigen stijl van leidinggeven en het is goed je daarvan bewust te zijn, te weten hoe deze verder kunt ontwikkelen en te leren om in te schatten welke stijl in verschillende situaties het meest effectief is.” Ze valt even stil en vraagt dan: “Klinkt dat wollig? Misschien, maar dat is het in de leergang zeker niet. Ik heb er veel van geleerd en dat in een heel vertrouwde sfeer.”
Governance en juridische kaders
Tijdens blok 3 verdiepen de deelnemers zich in ‘Goed bestuur: attitude en gedag’. “Dat gaat vooral over governance, bestuurlijke zaken en juridisch kaders”, licht Corien toe. “Benaderd vanuit de verschillende lagen: het systeemniveau, organisatieniveau, professioneel niveau en dienstverleningsniveau. Zo ontstaat er een compleet beeld en hoe je daarin moet schakelen. Ook weer vanuit persoonlijke professionele waarden die leidend zijn voor een bestuurder. Ik vond het bijzonder verhelderend.”
Samenwerking is complex
Het laatste blok betreft Samenwerking in en met de omgeving. “Dit blok start binnenkort en ik ben heel benieuwd welke verhelderende inzichten naar voren komen. Wat niemand is tegen samenwerking, maar de totstandkoming, over domeinen, vanuit verschillende culturen en met ander bekostigingssystemen, is uiterst ingewikkeld. Juist hier is goed leiderschap onmisbaar, naar mijn overtuiging.”
Cadeau
Elk blok start op donderdagmiddag, met een middag- en avondprogramma en eindigt op vrijdag laat in de middag. “Intensief, maar zeer leerzaam”, heeft Corien ervaren. “Met andere beroepsgroepen in de eerste lijn ga je diep op de inhoud in, vanuit verschillende invalshoeken en met diverse werkvormen. Ik heb mezelf deze cursus cadeau gedaan en eerlijk gezegd voelt het ook zo: als een cadeautje.”